JULKAISIJA • UTGIVARE • PUBLISHER
Suomen Somalia-verkosto ry
Finnish Somalia Network
www.somaliaverkosto.fi
YHTEYSTIEDOT • KONTAKT • CONTACT
1/2012
PÄÄTOIMITTAJA
CHEFREDAKTÖR
EDITOR
Marja Tiilikainen
TOIMITUSSIHTEERI
REDAKTIONSSEKRETERARE
SUB-EDITOR
Maippi Tapanainen
TOIMITUSKUNTA
REDAKTION
EDITORIAL BOARD
Hassan Abdi Ali
Mohamed Ahmed Elfadl
Peik Johansson
Liisa Laakso
Minna Mayer
Abdirizak Hassan Mohamed
Matti Ripatti
Teppo Tiilikainen

ISSN-L 1799-6163
ISSN 1799-6163

AFRIKAN SARVI
on Somalian, Djiboutin, Eritrean, Etiopian, Sudanin ja Etelä-Sudanin kehityskysymyksiin keskittyvä verkkolehti. Lehteä julkaisee Suomen Somalia-verkosto ry. Afrikan Sarvessa julkaistaan sekä tutkimukseen että käytännön työhön perustuvia artikkeleita ja puheenvuoroja. Afrikan Sarvi on kolmikielinen (suomi, ruotsi, englanti) ja se ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.
AFRIKAS HORN
är en nättidskrift som fokuserar på utvecklingsfrågor i Somalia, Djibouti, Eritrea, Etiopien, Sudan och Södra Sudan. Tidningen utges av Suomen Somalia-verkosto (Finlands Somalia-nätverk). Artiklarna och det övriga innehållet i Afrikas Horn baserar sig på både forskning och praktiskt arbete. Afrikas Horn är trespråkig (finska, svenska, engelska) och utkommer två gånger per år.
HORN OF AFRICA JOURNAL
is an electronic journal which focuses on developmental questions in Somalia, Djibouti, Eritrea, Ethiopia, Sudan and South Sudan. It is published by the Finnish Somalia Network. The articles and other materials are based both on research and practical work. Horn of Africa Journal is trilingual (Finnish, Swedish, English) and it is issued twice a year.

Ohjeita Afrikan Sarven kirjoittajille
Anvisningar för bidragsgivare
Instructions for contributors

TUSMADA WARGEYSKA OO SOOMAALI AH

تعريف عن الصحيفة باللغة العربية

PRÉSENTATION EN FRANÇAIS

Maippi Tapanainen
1/2012

images/issue2/saba.jpg

Ruoka: Arkinen asu, kuninkaallinen maku

Kuningatar Saba, etiopialainen ravintola, Mechelininkatu 8, avoinna ti-to 11-22, pe-su 11-01. Pöytävaraus puhelimitse (050 433 4546) on käytännössä välttämätön.

Afrikkalaista ruokaa on Helsingissä, koko Suomesta puhumattakaan, vaikea saada. Moni muualla afrikkalaisen keittiön – tai pikemminkin afrikkalaisten keittiöiden – makuihin mieltynyt on kuitenkin kaipaillut sellaista. Itse olen mieltynyt etiopialaiseen keittiöön, ja siksi tieto uuden etiopialaisen ravintolan perustamisesta Helsinkiin ilahdutti. Etenkin kuin ensimmäinen, Itäkeskuksessa sijainnut Jadgar jäi kokonaan testaamatta.

Ilahtuminen osoittautui ansaituksi. Sähköpostivaraus oli pettänyt, mutta ystävällinen henkilökunta järjesti pöydän ja sai vieraat tuntemaan itsensä tervetulleeksi.

Alkuruuaksi valitsimme Timatim fitfitin ja Tomato saladin. Molemmat olivat ovelan takapotkuisia ja alun lievä pettymys katosi, kun maku tavoitti kielen kaikki nystyrät.

Pääruuaksi tilaamani Doro Wot oli maukas. Kastikkeessa tarjoiltu kanankoipi ja muna täyttivät mahan yllättävän nopeasti Happaman indseran (injeran) avustuksella nautittava kastike ei tuottanut pettymystä, joskin reippaampi maustaminen olisi nostanut Saban version Etiopian kansallisruuasta ehdottomasti toistettavien makuelämysten harvalukuiseen joukkoon.

Ystäväni olisi mieluusti syönyt lammasta, mutta sitä ei keittiöllä juuri tuolloin ollut tarjolla. Tibs wot – paistettua lihaa punapippurikastikkeessa sipulin, valkosipulin ja etiopialaisten mausteiden kanssa – oli maistuva sekin. Liha oli mureaa ja indserasta pitävä ystävä kehui Kuningatar Saban versiota kuohkeasta teff-lätystä.

Aiemmin etiopialaisessa ravintolassa syödessäni olen jakanut indserani muiden ruokailijoiden kanssa, mutta Kuningatar Sabassa jokainen saa letut omalle lautaselleen. Jotenkin pidän yhteisindserasta ja letun jakamisesta enemmän.

Kuningatar Saban hintataso on kohdillaan ja etenkin liharuokavalikoima runsas. Kasvisyöjille tarjolla on lähinnä linssejä ja herneitä.

Palvelun väittäminen tehokkaaksi ja nopeaksi olisi väärän todistuksen antamista, mutta hällä väliä – kiireisten kannattaa suosiolla valita pikaruokala.

Ravintola suosittelee nettisivuillaan pöytävaruksen tekemistä, ja siihen suositukseen on helppo yhtyä. Ruokailumme mittaan ovelta jouduttiin käännyttämään useita pettyneitä seurueita.

Maippi Tapanainen

 
JULKAISIJA • UTGIVARE • PUBLISHER
Suomen Somalia-verkosto ry
Finnish Somalia Network
www.somaliaverkosto.fi
YHTEYSTIEDOT • KONTAKT • CONTACT