Nuoria ääniä
Uusi Afrikan Sarven numero tuo esille nuorten ääniä kahdella tavalla. Ensinnäkin kirjoittajina on suomensomalialaisia nuoria, jotka osallistuivat syksystä kevääseen jatkuneelle Suomen Somalia-verkoston järjestämälle viestintäkurssille ja jotka ovat kirjoittaneet heitä kiinnostavista aiheista. Kurssin tavoitteena oli antaa nuorille uusia valmiuksia tuoda näkemyksiään esiin kirjallisen ja kuvallisen viestinnän keinoin. Kurssin vetäjänä toimi Afrikan Sarven toimitussihteeri Maippi Tapanainen.
Toiseksi monet lehden jutuista käsittelevät nuoria ja heidän kokemuksiaan erilaisissa konteksteissa.
Viestintäkurssille osallistuneita nuoria yhdisti tavoite vaikuttaa yhteiskunnassa. Nuorilla oli halun ja tahdon lisäksi vahva usko vaikuttamiseen. Heitä kiinnosti ensisijaisesti vaikuttaminen suomalaisessa yhteiskunnassa, mutta he ajattelivat myös Afrikan kehityksen edistämistä, mikä näkyy myös nuorten kirjoittamisissa teksteissä. Kurssille osallistuneet nuoret olivat lahjakkaita, kahden kulttuurin omaavia, sujuvasti useaa kieltä puhuvia somalitaustaisia nuoria naisia ja miehiä, joilla oli positiivinen asenne ja toiveikas visio paremmasta tulevaisuudesta.
Usein maahanmuuttokeskustelussa ulkopuolelle jääneet maahanmuuttajataustaiset nuoret kokivat kirjoittamisen Afrikan Sarveen luoneen heille oivan väylän vaikuttamiseen. He halusivat tuoda esille omaa ääntään ja näkökulmiaan. He kokivat, että ihmiset muodostavat mielipiteensä maahanmuuttajista ensisijaisesti median välityksellä.
Sananvapaus ja toimittajien turvallisuus Somaliassa ovat herättäneet vakavaa huolta. Viestintäkurssille osallistunut Adam Adam selvitti tämän hetkistä Somalian sananvapauden tilannetta haastattelemalla Somalian kansallistelevision pääjohtajaa Nasser Husseinia ja Somalian uutistoimiston päätoimittajaa Abdirahman Yusuf Al-Adalalaa.
Kehitysyhteistyömäärärahoja on hallituksen toimesta leikattu. Adnan Abdi ottaa kirjoituksessaan kantaa siihen, kuinka Afrikka voi kivuta köyhyydestä innovaatioiden avulla. Abdirauf ibn Yusuf pohtii aurinkoenergiaa luontaisena vaihtoehtona Afrikalle kehityksen ja kustannustehokkuuden näkökulmasta reportaasissaan, jossa hän haastattelee emeritusprofessori Olavi Luukkasta.
Amal Osman kannustaa kolumnissaan nuoria ryhtymään startup-yrittäjiksi, sillä kuten hän toteaa: ”Muutoshaluisilla ja usein epävarmuutta sietävillä nuorilla on oiva tilaisuus ottaa kaikki irti luovuudestaan ja riskinottokyvystään.”
Maahanmuuttajataustaisten lähteminen yrittäjyyteen Suomessa on kuitenkin haasteellista, eikä kiristynyt ilmapiiri ja lisääntynyt maahanmuuttajavastaisuus helpota asiaa. Jamila Mohamud kirjoittaa kokemuksiaan ammentaen siitä, kuinka suhtautua huumorilla pahimmillaan suorastaan vihamieliseen ilmapiiriin. Lisäksi lehdessä on mukana Adam Adamin kirjoittama uutisjuttu musliminuorten viinattomasta vapusta.
Viestintäkurssille osallistuneiden nuorten kirjoitusten lisäksi tässä Afrikan Sarven numerossa on myös muita nuorten elämää käsitteleviä kirjoituksia, kuten Henri Onoderan artikkeli kairolaisista nuorista, poliittisesta aktivismista ja nuoruusajan pitkittymisestä tilanteessa, jossa siirtymä sosiaaliseen aikuisuuteen useilla viivästyy taloudellisten syiden vuoksi.
Somalimaalaisten nuorten kokemuksia valotetaan Nimo Ilhan-Alin artikkelissa nuorten odotuksista yliopisto-opintoja kohtaan ja Leena Reikon reportaasissa, jossa hän on haastatellut kuivuudesta kärsivien kylien asukkaita. Emma Saloranta puolestaan kertoo Tansaniassa toteutetusta kekseliäästä hankkeesta, jossa köyhien tyttöjen koulunkäyntiä tuetaan hankkimalla heille kuukautissuojia ja Matti Ripatti nuoresta runoilijailmiöstä Warsan Shirestä.
Minna Mayer on arvioinut hiljattain julkaistut teokset Uskonto ja kehitys sekä Perheenyhdistäminen. Lisäksi lehdessä on monta muuta kiinnostavaa juttua, joiden parissa toivotamme lukijoillemme hyvää kesää!
Marja Tiilikainen ja Adam Adam