JULKAISIJA • UTGIVARE • PUBLISHER
Suomen Somalia-verkosto ry
Finnish Somalia Network
www.somaliaverkosto.fi
YHTEYSTIEDOT • KONTAKT • CONTACT
1/2015
PÄÄTOIMITTAJA
CHEFREDAKTÖR
EDITOR
Marja Tiilikainen
TOIMITUSSIHTEERI
REDAKTIONSSEKRETERARE
SUB-EDITOR
Maippi Tapanainen
TOIMITUSKUNTA
REDAKTION
EDITORIAL BOARD
Hassan Abdi Ali
Mohamed Ahmed Elfadl
Peik Johansson
Liisa Laakso
Minna Mayer
Abdirizak Hassan Mohamed
Matti Ripatti
Teppo Tiilikainen

ISSN-L 1799-6163
ISSN 1799-6163

AFRIKAN SARVI
on Somalian, Djiboutin, Eritrean, Etiopian, Sudanin ja Etelä-Sudanin kehityskysymyksiin keskittyvä verkkolehti. Lehteä julkaisee Suomen Somalia-verkosto ry. Afrikan Sarvessa julkaistaan sekä tutkimukseen että käytännön työhön perustuvia artikkeleita ja puheenvuoroja. Afrikan Sarvi on kolmikielinen (suomi, ruotsi, englanti) ja se ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.
AFRIKAS HORN
är en nättidskrift som fokuserar på utvecklingsfrågor i Somalia, Djibouti, Eritrea, Etiopien, Sudan och Södra Sudan. Tidningen utges av Suomen Somalia-verkosto (Finlands Somalia-nätverk). Artiklarna och det övriga innehållet i Afrikas Horn baserar sig på både forskning och praktiskt arbete. Afrikas Horn är trespråkig (finska, svenska, engelska) och utkommer två gånger per år.
HORN OF AFRICA JOURNAL
is an electronic journal which focuses on developmental questions in Somalia, Djibouti, Eritrea, Ethiopia, Sudan and South Sudan. It is published by the Finnish Somalia Network. The articles and other materials are based both on research and practical work. Horn of Africa Journal is trilingual (Finnish, Swedish, English) and it is issued twice a year.

Ohjeita Afrikan Sarven kirjoittajille
Anvisningar för bidragsgivare
Instructions for contributors

TUSMADA WARGEYSKA OO SOOMAALI AH

تعريف عن الصحيفة باللغة العربية

PRÉSENTATION EN FRANÇAIS

Laura Lodenius
1/2015

Futsalilla syrjäytymistä vastaan

Puhuminen hyvä, palloilu parempi

Huhtikuun alkupuolella pääkaupunkiseudulle kokoontui noin sata somalimiestä pelaamaan futsalia kansainvälisessä tapahtumassa. Pelit pelattiin Helsingissä Kallion urheilutalolla ja Vantaalla Myyrmäen jalkapallostadionilla. Lisäksi he osallistuivat Pasilan Rauhanasemalla avoimeen seminaariin, jossa pohdittiin muun muassa rauhantyötä, uskontojen ja kulttuurien kohtaamisia sekä oman yhteisön rakentamista eri tilanteissa.

Mukana oli somalialaisten järjestöjä Suomen lisäksi Iso-Britanniasta, Tanskasta, Norjasta ja Ruotsista. Suomen organisaattorina toimivat lähinnä Socus ry:n aktiivit, mutta mukana oli väkeä myös muista somalijärjestöistä. Koollekutsujana ja tapahtuman pääorganisaattorina toimi helsinkiläinen Abdulkadir Moalin ja tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Suomen Rauhanliiton Helsingin seurakuntayhtymän ja KUA:n Peace United -projektin kanssa.

Tapahtuman pääorganisaattori Abdulkadir Moalin esitelmöi.

Tapahtuman järjestäjät uskovat, että puhe on hyvä tapa ratkoa asioita, mutta aina se ei ole paras mahdollinen – etenkään, kun kyseessä ovat nuoret miehet. Joukkuepelaaminen voi olla puhetta parempi keino luoda yhteenkuuluvuutta, käsitellä ryhmässä toimimisen malleja, onnistumisia ja epäonnistumisia.

Hankkeen laajempi tausta kumpuaa syrjäytymisen ja syrjäyttämisen vastustamisesta. Vuorotellen kussakin osallistujamaassa järjestettävän turnauksen tavoite on ehkäistä ennalta nuorten miesten ajautumista vaikeuksiin, ääritapauksissa jopa radikalisoitumiseen. 

Tapahtumaan liittynyt avoin seminaari järjestettiin Rauhanasemalla. Kallion urheilutalolla joukkueita kävivät tervehtimässä silloinen puolustusministeri Carl Haglund ja KUA:n Aaro Rytkönen. Ottelut myös kuvattiin, ja ne esitettiin Somali tv:ssa.

Poliisit kävivät kertomassa Suomen poliisin mahdollisuuksista torjua syrjäytymisen lieveilmiöitä, kuten väkivaltaa, sekä poliisin erityisryhmien kanssa tekemästä yhteistyöstä. 

Poliisin esitys oli yleisömenestys. 

Suomessa tapahtuma järjestettiin nyt neljättä kertaa. Aiempina vuosina tapahtumassa on puhunut muun muassa kansanedustaja Pekka Haavisto. Rauhanliitolle työ diasporan kanssa on osa rauhantyötä.

Turnauksen voittajana palkittiin Ruotsin somalialaisten joukkue. 

Teksti: Laura Lodenius

Toiminnanjohtaja, Rauhanliitto

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kuvat: Radio Warsan

 
JULKAISIJA • UTGIVARE • PUBLISHER
Suomen Somalia-verkosto ry
Finnish Somalia Network
www.somaliaverkosto.fi
YHTEYSTIEDOT • KONTAKT • CONTACT