
Shukri Ismailin jälleenrakennustyö Somalimaassa palkittiin
”Nuoret ovat yhteiskunnan tärkein resurssi. ”
The International Crisis Group myönsi rauhanpalkinnon Solidaarisuuden somalimaalaisen kumppanin Candlelight for Health and Education and Environment -järjestön hallituksen puheenjohtajalle Shukri Ismailille.
Shukri Ismail uskoo koulutuksen voimaan sodasta toipuvan yhteiskunnan rakennusaineena.
Yhdysvaltojen ulkoministeri Hillary Clinton jakoi rauhanpalkinnon neljälle naiselle, jotka ovat omistaneet elämänsä rauhallisen, oikeudenmukaisen ja avoimen yhteiskunnan edistämiselle alueilla, joita konfliktit ovat pahimmin vaurioittaneet. Palkitut ovat tunisialainen radiotoimittaja Sihem Bensedrine, Guatemalan ensimmäinen naispuolinen yleinen syyttäjä Claudia Paz y Paz Bailey ja Afganistanin itsenäisen ihmisoikeuskomission puheenjohtaja Sima Samar.
Shukri Ismail järjestöineen on jälleenrakentanut Somalimaata kouluttamalla nuorisoa ja edistämällä sukupuolten välistä tasa-arvoa. Solidaarisuus on tukenut yhdessä Candlelight for Health, Education and Environment -järjestön kanssa nuorten ammattikoulutusta sekä tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä Somalimaassa yli kymmenen vuoden ajan.
Tänä vuonna käynnistyy yhteinen ruokaturvahanke.
”Olen ylpeä järjestömme Somalimaassa tekemästä työstä. Tuntuu hienolta, että muutkin seuraavat sitä ja välittävät siitä, mitä Somalimaassa tapahtuu”, Shukri Ismail iloitsee.
Shukri Ismail perusti Candlelight for Health and Education -järjestön vuonna 1995, koska sodan runtelema maa tarvitsi jälleenrakennusta.
”Palattuani Somalimaahan minulla oli palava halu tehdä jotain muuttaakseni Somalimaan lasten elämän suuntaa. Somalimaan nuoret olivat eläneet sodan ja menettäneet elämässään monia mahdollisuuksia. Nyt oli heidän aikansa kokea, että joku välittää heistä ja tukee heitä. Myös vanhemmat piti vakuuttaa, että lapset kannattaa kouluttaa.”
”Nuorten kouluttaminen on merkittävää. He ovat yhteiskunnan tärkein resurssi. Koulutus on somalinuorten selviytymispakkaus. Se antaa heille voimaa. Se antaa elämän”, Shukri Ismail painottaa.
Naiset muutosvoimaksi
Myös sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen on ollut Shukri Ismailin elämän johtotähtiä.
Shukri Ismail toimi 2004-2008 Somalimaan ensimmäisen vaalikomitean ainoana naisjäsenenä. Hän ajaa järjestöineen sinnikkäästi parannuksia Somalimaan naisten asemaan. Vuosien valistustyö naisten sukuelinten silpomisen vaaroista alkaa tuottaa tuloksia. Nyt ajetaan silpomisen kieltävää lakialoitetta.
Ajankohtaista on myös 25 prosentin naiskiintiön vaatiminen poliittiseen päätöksentekoon. Somalimaan presidentti lupasi vaalikamppailun aikana naisille kiintiön seuraaviin vaaleihin. Nyt tasa-arvoa edistävät järjestöt muistuttavat lupausten lunastamisesta.
”Meillä on erilaisia vaikuttamiskeinoja, jos emme saa haluamaamme kiintiötä. Mielenosoitus on niistä viimeisin. Mielenosoituksessa aion pitää isoa kylttiä ylhäällä, johon on kirjoitettu: Sinä lupasit tämän meille, presidentti Silanyo”, sanoo Shukri Ismail.
Shukri Ismailin mukaan Somalimaan naiset ovat niin sosiaalisesti kuin taloudellisesti marginaalisessa asemassa ja lukutaidottomien suuri määrä on yhä haaste. Hän kuitenkin uskoo naisten voimaan yhteiskunnallisen muutoksen tekijöinä tulevaisuudessa:
”Naiset haluavat ehdokkaiksi ja päättäjiksi. He ovat valmiita tekemään lujasti töitä haluamiensa muutosten eteen. Naiset voivat saada äänensä kansalaisina paremmin kuuluviin. Naisia tarvitaan mukaan koulutukseen, päätöksentekoon ja johtajiksi. Näin naiset voivat rakentaa ja muuttaa yhteiskuntaa. ”
Siru Aura
Kirjoittaja on Solidaarisuuden viestintäpäällikkö.
Kuva: Airi Kähärä