JULKAISIJA • UTGIVARE • PUBLISHER
Suomen Somalia-verkosto ry
Finnish Somalia Network
www.somaliaverkosto.fi
YHTEYSTIEDOT • KONTAKT • CONTACT
2/2015
PÄÄTOIMITTAJA
CHEFREDAKTÖR
EDITOR
Marja Tiilikainen
TOIMITUSSIHTEERI
REDAKTIONSSEKRETERARE
SUB-EDITOR
Maippi Tapanainen
TOIMITUSKUNTA
REDAKTION
EDITORIAL BOARD
Hassan Abdi Ali
Mohamed Ahmed Elfadl
Peik Johansson
Liisa Laakso
Minna Mayer
Abdirizak Hassan Mohamed
Matti Ripatti
Teppo Tiilikainen

ISSN-L 1799-6163
ISSN 1799-6163

AFRIKAN SARVI
on Somalian, Djiboutin, Eritrean, Etiopian, Sudanin ja Etelä-Sudanin kehityskysymyksiin keskittyvä verkkolehti. Lehteä julkaisee Suomen Somalia-verkosto ry. Afrikan Sarvessa julkaistaan sekä tutkimukseen että käytännön työhön perustuvia artikkeleita ja puheenvuoroja. Afrikan Sarvi on kolmikielinen (suomi, ruotsi, englanti) ja se ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.
AFRIKAS HORN
är en nättidskrift som fokuserar på utvecklingsfrågor i Somalia, Djibouti, Eritrea, Etiopien, Sudan och Södra Sudan. Tidningen utges av Suomen Somalia-verkosto (Finlands Somalia-nätverk). Artiklarna och det övriga innehållet i Afrikas Horn baserar sig på både forskning och praktiskt arbete. Afrikas Horn är trespråkig (finska, svenska, engelska) och utkommer två gånger per år.
HORN OF AFRICA JOURNAL
is an electronic journal which focuses on developmental questions in Somalia, Djibouti, Eritrea, Ethiopia, Sudan and South Sudan. It is published by the Finnish Somalia Network. The articles and other materials are based both on research and practical work. Horn of Africa Journal is trilingual (Finnish, Swedish, English) and it is issued twice a year.

Ohjeita Afrikan Sarven kirjoittajille
Anvisningar för bidragsgivare
Instructions for contributors

TUSMADA WARGEYSKA OO SOOMAALI AH

تعريف عن الصحيفة باللغة العربية

PRÉSENTATION EN FRANÇAIS

Outi Moilala
2/2015

Etiopia houkuttelee vaateteollisuutta

Ruotsalaiskonserni H&M rakentaa omaa vaatetehdasta alan suurvallaksi tähtäävään Etiopiaan

Vaatejätti H&M on tehnyt yhteistyötä neljän etiopialaisen vaatetustehtaan kanssa jo puolitoista vuotta. Yhtiö näkee suuren potentiaalin maassa, jonka talous kasvaa huimasti ja jossa työtöntä työvoimaa on runsaasti. H&M on verkkosivujensa mukaan tilannut Etiopiasta jerseyvaatteita, kuten t-paitoja. Raaka-aineet tehtaille tulevat Etiopiasta ja Turkista.

Yhtiö valvoo omaa eettisyyttään

Konserni vakuuttaa nettisivuillaan, että se tekee riskiarvioinnit uusille tuotantoalueille mennessään. Etiopian kohdalla se kertoo pyrkineensä ottamaan huomioon esimerkiksi ihmisoikeudet, korruption ja ympäristökysymykset sekä kuulleensa paikallisia ihmisoikeusjärjestöjä ja ammattiliittoja.

Yhtiö kertoo sitoutuneensa siihen, että kaikilla sen käyttämillä tehtailla maksetaan elämiseen riittävää palkkaa vuoteen 2018 mennessä. Marraskuussa 2015 se allekirjoitti sopimuksen, jossa se sitoutuu moraalisesti siihen, että sen vaatteiden tuotantoketjussa kaikkialla maailmassa kunnioitetaan työntekijöiden perusoikeuksia. 

H&M sai pahan kolhun maineeseensa, kun 2013 kävi ilmi, että brändin vaatteita tehtiin surkeissa oloissa Kambodzhassa. Kuvassa yhtiön newjerseylaiset työntekijät osoittavat solidaarisuuttaan kambodzhalaisille. Kuva: Clean Clothes -kampanja

Kansainvälinen vaatteiden sosiaalista vastuullisuutta peräävä Clean Clothes -kampanja pitää tavoitetta hyvänä, mutta huomauttaa, että H&M:n käyttämässä mallissa palkkataso jää tehdaskohtaisten neuvottelujen varaan sen sijaan, että yritys määrittelisi elämiseen riittävän palkan valtio- tai osavaltiokohtaisesti. H&M sanoo kiinnittävänsä palkkatasoihin erityistä huomiota Etiopiassa ja Myanmarissa omilla räätälöidyillä projekteillaan.

Yhtiön yritysvastuuorganisaatio on valtava, sillä se valvoo käyttämiään tehtaita pääosin itse omilla tarkastuksillaan. Sen kiinalaisia, turkkilaisia ja uusimpana intialaisia tavarantoimittajatehtaita valvoo lisäksi järjestöjohtoinen vastuuorganisaatio Fair Labor Association (FLA).
FLA:ssa ei muiden järjestöjohtoisten vastuuorganisaatioiden tavoin ole mukana ammattiyhdistysliikettä. Sen sallima 60 tunnin työviikko oli ay-liikkeelle liikaa. FLA:n johdossa on yritysten lisäksi korkeakouluja ja kansalaisjärjestöjä.

Suomen vaatetuonnissa Afrikkaa ei näy

Vaatteiden tuotanto on keskittynyt Aasiaan ja Latinalaiseen Amerikkaan. Ensin mainitusta vaatteensa ostavat Euroopan jälleenmyyjät, Latinalaisesta Amerikasta vaatteet viedään Pohjois-Amerikan markkinoille, jonne vaatevirtoja kulkee myös Aasiasta. Myös afrikkalaiset pukeutuvat kiinalaisiin vaatteisiin. Halpatuonnin ohella käytettyjen vaatteiden kauppa on kuihduttanut Afrikan maiden vaatetusteollisuutta.

Kansainvälisesti toimiva H&M on jo vuosien ajan tilannut vaatteita Egyptistä, Marokosta ja Tunisiasta. Tullin maahantuontitilastojen mukaan Pohjois-Afrikasta Suomeen tuodaan vain hyvin vähän vaatteita. Saharan eteläpuolisesta Afrikasta niitä ei tule käytännössä ollenkaan. Jonkin verran Afrikassa valmistettuja vaatteita saattaa kuitenkin tulla Euroopan ja Ruotsin kautta eurooppalaisten brändiyritysten tilaamana. Ne eivät näy tullin tilastoissa.

Esimerkiksi Stockmann ei ole innostunut Etiopiasta. Taloussanomien mukaan Stockmann ei harkitse ostavansa vaatteita Afrikasta ollenkaan. Yhtiö on kokeillut Pohjois-Afrikkaa, nyt Turkki ajaa sille saman asian. Stockmann-konsernilla on ostokonttorit Kiinassa, Hong Kongissa, Intiassa, Bangladeshissa, Pakistanissa ja Turkissa.

Etiopia Aasian jalanjäljissä

Työvoimavaltainen vaatetusteollisuus liikkuu herkästi uusille alueille. Se ei vaadi kallista teknologiaa, mikä edistää liikkuvuutta sekin. Vaateala on ollut monissa maissa ensimmäinen teollisuudenala, mutta kyse ei ole lainalaisuudesta. Kokoonpanotyö ei nimittäin välttämättä ole avain muunlaiseen teollistumiseen.

 

Palkkojen nousu Aasiassa on siirtänyt tuotantoa Afrikkaan. Kuva on Basothosta kiinalaisten omistamasta vaatetehtaasta. Kuva: K. Kendall

Vaateteollisuus ei matalapalkka-alana välttämättä lisää hyvinvointia, sillä tekijöille jää vain vähän rahaa. Ompelijan palkka on puolesta prosentista prosenttiin jälleenmyyntihinnasta, Clean Clothes -kampanja arvioi.

Ammattiliittojen arvion mukaan palkat pitäisi monissa maissa kolminkertaistaa, jotta voitaisiin puhua elämiseen riittävistä summista. Työolot eivät Aasian ja Latinalaisen Amerikan vaatetusteollisuudessa ole aina parantuneet, vaikka työllisyys olisikin, todetaan Maailmanpankin vaatetusalaa käsittelevässä tutkimuksessa vuodelta 2012.

Nyt Etiopia on ottamassa mallia Kiinasta ja muista Aasian maista ja yrittää teollistua houkuttelemalla maahan vaateyrityksiä tehtaiden asiakkaiksi. Etiopia suunnittelee miljardin Yhdysvaltain dollarin arvoista vaatetuotantoa vuoteen 2016 mennessä.

Vaatetusteollisuuden palaamisesta Afrikkaan on ollut keskustelua silloin tällöin. Täytyy muistaa, että historia on nähnyt monia välivaiheita eikä vaatetusteollisuus ole välttämättä tulossa Etiopiaankaan jäädäkseen.

Teksti: Outi Moilala

Kirjoittaja on VTM, vapaa yritysvastuun tutkija.

outi.moilala(at)iki.fi

 
JULKAISIJA • UTGIVARE • PUBLISHER
Suomen Somalia-verkosto ry
Finnish Somalia Network
www.somaliaverkosto.fi
YHTEYSTIEDOT • KONTAKT • CONTACT