
Levy: Niilin musiikit
Le Chant des fleuves – Le Nil / The Song of the Rivers – The Nile. Accords Croisés
Egyptiä, Sudania, Etiopiaa ja Ugandaa yhdistää Niili, jota pitkin myös musiikilliset vaikutteet ovat kulkeneet maiden välillä ja kaikkiin suuntiin. Tämän ajatuksen varaan tuottaja Etienne Bours on rakentanut kahden cd-levyn koostealbuminsa, joka matkaa Niilin alueella ristiin rastiin poimimassa näytteitä paikallisista musiikeista.
Kokoelma ei luonnollisestikaan ole millään muotoa kaiken kattava, sillä minkään musiikkikulttuurin kaikkia puolia ei voi esitellä muutamalla kappaleella – tai edes yhdellätoista, kuten Egyptin tapauksessa – mutta kokonaisuus kuitenkin antaa käsityksen juuri kulttuurien moninaisuudesta.
Egypti on ikään kuin rakennelman keskiössä, yksi kokonaisuuden kolmesta perusteemasta. Toinen perusteema on lyyra tai harppu, soitin, joka löytyy alueen kaikista maista. Kolmas on urbaani kulttuuri, joka on tuottanut alunperin kylissä tai erämaissa syntyneeseen musiikkiin uutta henkeä. Pelkän nykyhetken perässä tässä ei kuitenkaan olla, vaan mukana on myös esimerkiksi etiopialaisen 1960-70 -luvun jazzin ja soulin helmiä. Ja vaikkapa nuoren etiopialaisen Abiy Seyoumin musiikissa soi vuosisatainen, ellei vuosituhantinen perinne, kun kuningas Daavidin harppu suristen säestää harrasta laulua viimeisestä tuomiosta.
Albumi on ajateltu kokonaisuus, joka ilmiselvästi yrittää vastata nykyhetken eli vähentyvän cd-myynnin haasteisiin. Levyt on pakattu näyttävästi ja sisällä on levyjen lisäksi lehdykäinen, jossa paitsi impressionistisesti johdatellaan Niilin varren maailmoihin, myös asiallisesti esitellään jokainen esiintyjä. Pelkkä musiikki ilman tekstin antamaa kontekstia olisi ratkaisevasti köyhempi elämys.
Matti Ripatti