JULKAISIJA • UTGIVARE • PUBLISHER
Suomen Somalia-verkosto ry
Finnish Somalia Network
www.somaliaverkosto.fi
YHTEYSTIEDOT • KONTAKT • CONTACT
2/2011
PÄÄTOIMITTAJA
CHEFREDAKTÖR
EDITOR
Marja Tiilikainen
TOIMITUSSIHTEERI
REDAKTIONSSEKRETERARE
SUB-EDITOR
Maippi Tapanainen
TOIMITUSKUNTA
REDAKTION
EDITORIAL BOARD
Hassan Abdi Ali
Mohamed Ahmed Elfadl
Peik Johansson
Liisa Laakso
Minna Mayer
Abdirizak Hassan Mohamed
Matti Ripatti
Teppo Tiilikainen

ISSN-L 1799-6163
ISSN 1799-6163

AFRIKAN SARVI
on Somalian, Djiboutin, Eritrean, Etiopian ja Sudanin kehityskysymyksiin keskittyvä verkkolehti. Lehteä julkaisee Suomen Somalia-verkosto ry. Afrikan Sarvessa julkaistaan sekä tutkimukseen että käytännön työhön perustuvia artikkeleita ja puheenvuoroja. Afrikan Sarvi on kolmikielinen (suomi, ruotsi, englanti) ja se ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.
AFRIKAS HORN
är en nättidskrift som fokuserar på utvecklingsfrågor i Somalia, Djibouti, Eritrea, Etiopien och Sudan. Tidningen utges av Suomen Somalia-verkosto (Finlands Somalia-nätverk). Artiklarna och det övriga innehållet i Afrikas Horn baserar sig på både forskning och praktiskt arbete. Afrikas Horn är trespråkig (finska, svenska, engelska) och utkommer två gånger per år.
HORN OF AFRICA JOURNAL
is an electronic journal which focuses on developmental questions in Somalia, Djibouti, Eritrea, Ethiopia and Sudan. It is published by the Finnish Somalia Network. The articles and other materials are based both on research and practical work. Horn of Africa Journal is trilingual (Finnish, Swedish, English) and it is issued twice a year.

Ohjeita Afrikan Sarven kirjoittajille
Anvisningar för bidragsgivare
Instructions for contributors

TUSMADA WARGEYSKA OO SOOMAALI AH

تعريف عن الصحيفة باللغة العربية

PRÉSENTATION EN FRANÇAIS

Matti Ripatti
2/2011

Éthiopiques vie etiopialaisen populaarimusiikin kultakauteen

Etiopialainen musiikki ei ole murtautunut kansainväliseen eli käytännössä lähinnä länsimaiseen tietoisuuteen alkuunkaan samassa laajuudessa kuin vaikkapa jamaikalaisperäinen reggae tai Nigeriassa syntynyt afrobeat, mutta omat intohimoiset faninsa silläkin on, myös maan ulkopuolella. Me fanit olemme kaikkein suurimmassa kiitollisuudenvelassa ranskalaiselle äänilevytuottajalle Francis Falcetolle, joka on koonnut toistaiseksi 27-osaiseksi kasvaneen cd-sarjan Éthiopiques.

Éthiopiques sisältää etiopialaista populaarimusiikkia 1960- ja 1970-luvulta, ajalta jota voi kutsua svengaavan Addis Abeban kaudeksi. Se päättyi lähes yhtä aikaa Etiopian keisarin Haile Selassien valtakauden kanssa, sillä keisarin syrjäyttäneet sotilaat karsastivat urbaania ilonpitoa ja siihen olennaisena osana kuulunutta tanssimusiikkia.

Äänitteet avaavat näkymän maailmaan, jonka olemassaolokin voi nykyajan perspektiivistä vaikuttaa epäuskottavalta. Itsensä Etiopian lisäksi ne kiehtovasti kertovat kulttuurien vuorovaikutuksesta: näiden laulujen pohjalta useimmiten löytyi etiopialaisia kansansävelmiä, jotka saivat uuden elämän amerikkalaisen jazzin ja soulin kätilöiminä. Amerikkalaisen jazzin, bluesin ja soulin pohjana taas tunnetusti ovat olleet länsiafrikkalaiset musiikit, joten kulttuurivaikutteet ovat kulkeneet Atlantin yli molempiin suuntiin.

Éthiopiques ei kerro kaiken etiopialaisen musiikin tai koko etiopialaisen populaarimusiikin tarinaa, eikä siihen edes pyri. Falceto on viisaasti jättänyt syrjään – kenties myöhempien harrastajien vuorollaan löydettäväksi – sen hittimusiikin, jota maassa nyt suositaan. Uutuuksien sijasta hän on vajaan viidenkymmenen vuoden takaisen, esimerkiksi Mulatu Astatken kultakausituotannon oheen kaivanut esiin muun muassa kaikkein vanhimmat etiopialaisen musiikin levytykset, vuosina 1908-10 Berliinissä äänitetyt Tèssèma Eshètén laulut.

Matti Ripatti

 
JULKAISIJA • UTGIVARE • PUBLISHER
Suomen Somalia-verkosto ry
Finnish Somalia Network
www.somaliaverkosto.fi
YHTEYSTIEDOT • KONTAKT • CONTACT