JULKAISIJA • UTGIVARE • PUBLISHER
Suomen Somalia-verkosto ry
Finnish Somalia Network
www.somaliaverkosto.fi
YHTEYSTIEDOT • KONTAKT • CONTACT
1/2016
PÄÄTOIMITTAJA
CHEFREDAKTÖR
EDITOR
Marja Tiilikainen
TOIMITUSSIHTEERI
REDAKTIONSSEKRETERARE
SUB-EDITOR
Maippi Tapanainen
TOIMITUSKUNTA
REDAKTION
EDITORIAL BOARD
Hassan Abdi Ali
Mohamed Ahmed Elfadl
Peik Johansson
Liisa Laakso
Minna Mayer
Abdirizak Hassan Mohamed
Matti Ripatti
Teppo Tiilikainen

ISSN-L 1799-6163
ISSN 1799-6163

AFRIKAN SARVI
on Somalian, Djiboutin, Eritrean, Etiopian, Sudanin ja Etelä-Sudanin kehityskysymyksiin keskittyvä verkkolehti. Lehteä julkaisee Suomen Somalia-verkosto ry. Afrikan Sarvessa julkaistaan sekä tutkimukseen että käytännön työhön perustuvia artikkeleita ja puheenvuoroja. Afrikan Sarvi on kolmikielinen (suomi, ruotsi, englanti) ja se ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.
AFRIKAS HORN
är en nättidskrift som fokuserar på utvecklingsfrågor i Somalia, Djibouti, Eritrea, Etiopien, Sudan och Södra Sudan. Tidningen utges av Suomen Somalia-verkosto (Finlands Somalia-nätverk). Artiklarna och det övriga innehållet i Afrikas Horn baserar sig på både forskning och praktiskt arbete. Afrikas Horn är trespråkig (finska, svenska, engelska) och utkommer två gånger per år.
HORN OF AFRICA JOURNAL
is an electronic journal which focuses on developmental questions in Somalia, Djibouti, Eritrea, Ethiopia, Sudan and South Sudan. It is published by the Finnish Somalia Network. The articles and other materials are based both on research and practical work. Horn of Africa Journal is trilingual (Finnish, Swedish, English) and it is issued twice a year.

Ohjeita Afrikan Sarven kirjoittajille
Anvisningar för bidragsgivare
Instructions for contributors

TUSMADA WARGEYSKA OO SOOMAALI AH

تعريف عن الصحيفة باللغة العربية

PRÉSENTATION EN FRANÇAIS

Jamila Mohamud
1/2016

 Jamila Mohamud

Hymyllä ja huumorilla

Tilanne pahenee ja ilmapiiri kiristyy. Keskellä kirkasta päivää joku tulee aukomaan päätään. Ensin saan kantaakseni kaikki typerät virheet, joita ulkomaalaiset ovat Suomessa tehneet. Seuraavaksi moititaan ihonväriä.

Kännipäissään huutelijat ymmärrän, mutta siististi pukeutuneelta keski-ikäiseltä naiselta tai mieheltä en ihan niin törkeää käytöstä odota. Kaikki on nähty ja kuultu kuitenkin. 

Miettikääpä hetki, miltä tuntuu, kun ohikulkija huutaa  ”neekeri” ja jättää sinut ihmettelemään suu ympyränä. Itse ajattelen ensimmäisenä ”olipa törkee”, mutta sitten nauran koko asialle. 

Olen oppinut suojelemaan itseäni jo pienestä lähtien, joten otan kaiken huumorilla. Tosin, jos olisin tehnyt toisin, pohtinut loukkauksia ja kelannut niitä päässäni toinen toisensa jälkeen, olisi paikkani ilman muuta ollut mielisairaalassa. Huumori on tehokas keino suojella itseään henkisesti. 

Suomessa yleistäminen on hyvin tavallista ja arkipäiväistä. Yhden maahanmuuttajanuoren rikoksesta kärsii kokonainen nuorisolauma, maahanmuuttajaäidin laiskottelu yleistetään viimeistä äitiä myöten ja yhden maahanmuuttajamiehen istuskelusta Itiksen kahviloissa kärsii kokonainen kylällinen miehiä. Yhdestä raiskauksesta vainotaan nuoria ilman minkäänlaista järkiajattelua.

Eikä tilannetta ainakaan paranna yhtään se, että myös kansanedustajat lietsovat vihaa ja media metsästää klikkejä kohuotsikoilla.

Kansanedustajia on monenlaisia. On muutamia, joiden kannatus nousee mustamaalaamalla maahanmuuttajia tai ylipäätään heitä, joiden kanssa ovat maahanmuutosta eri mieltä. Toiset taas ovat hiljaa, kun media vääristelee asioita ja lietsoo vihaa kaikkia vähemmistöjä kohtaan. Hiljaisuus on hyväksyntää.  Muutamien kansanedustajien saavutus eduskuntakautensa aikana on, että yhä useampi nuori syrjäytyy entistä enemmän.  

Toki ajattelen itsekin päivittäin, että tilanne saattaa helpottua ajan kuluessa. Valehtelen kuitenkin, jos väitän niin tapahtuvan, sillä kukaan meistä ei tiedä mitä huominen tuo tullessaan. 

Otan kaiken huumorilla, enkä anna törkypuheiden vaivata, sillä olen yksin kaiken kanssa. Nauran kännipäisen avautumiselle ja hymyilen ennakkoluuloiselle katseelle ja jatkan elämääni eteenpäin. 

Kylläpä silti tekee kipeää, kun toinen osaa painaa oikeasta napista huutamalla kaikkien kuullen: ”Mistä olet kotoisin? Onko sinulla papereita? Puhutko edes suomea?”   

En kuitenkaan aio mennä samalle tasolle, muuten en olisi yhtään rasistisia huutelijoita parempi. 

Hymyilen ja kävelen pois. Onpahan lapsenlapsille tarinoita kerrottavana. 

Jamila Mohamud

Kirjoittaja osallistui Suomen Somalia -verkoston viestintäkurssille.

 

 

 
JULKAISIJA • UTGIVARE • PUBLISHER
Suomen Somalia-verkosto ry
Finnish Somalia Network
www.somaliaverkosto.fi
YHTEYSTIEDOT • KONTAKT • CONTACT