Afrikka Suomessa -näyttely Työväenmuseo Werstaalla
Tampereella, työväenmuseo Werstaalla huhtikuussa avattu Afrikka Suomessa -näyttely avaa uusia näkökulmia suomalaisuuteen. Näyttely kertoo Afrikasta Suomeen tulleiden ihmisten ja heidän jälkeläistensä historiasta, yhteisöistä ja arjesta Suomessa. Samalla se herättää pohtimaan, miten suomalainen kulttuuri ja yhteiskunta on muuttunut.
Näyttely kyseenalaistaa sekä suomalaisuutta että afrikkalaisuutta koskevia vanhentuneita, yksipuolisia ja eriarvoistavia ajattelutapoja. Se on ensimmäinen afrikkalaisten diasporasta Suomessa tehty museonäyttely.
Afrikka Suomessa -näyttelyn teemoja ovat afrikkalaistaustaisten ihmisten toiminta kulttuurin, politiikan, työelämän, urheilun ja uskonnollisen elämän piirissä. Näyttelyssä voi tutustua Afrikka-kaupan valikoimiin, Senegalista lähtöisin oleviin murideihin tai afrikkalaistaustaisiin muusikoihin videojukeboksissa. Se kertoo myös perheiden arjesta sekä lasten ja nuorten elämästä.
Näyttelyn käsikirjoituksesta vastannut African Presence in Finland -tutkimushankkeen johtaja YTT Anna Rastas kertoo näyttelyidean kehittyneen vähän kerrallaan.
”Monet afrikkalaistaustaiset olivat kritisoineet sitä, miten heidät jatkuvasti määritellään suomalaisuuden ulkopuolelle ja miten yksipuolisesti heistä puhutaan niin mediassa kuin tutkimuksissa. Olin käynyt keskusteluja myös monien ulkomaisten tutkijakollegojen kanssa vähemmistöjen historian tutkimisen ja tallentamisen tärkeydestä ja siitä, miten vähemmistötkin tulisi sisällyttää kuvauksiin Euroopan eri kansoista.”
Werstas on toteuttanut näyttelyn yhdessä Suomen afrikkalaisyhteisöjen kanssa ja sen tekemiseen on osallistunut yhteensä noin kaksisataa henkilöä. Materiaali on koottu toimintatutkimuksen menetelmin työpajoissa vuosina 2013–2014.
Näyttely on avoinna yleisölle Työväenmuseo Werstaalla 29.4.–8.11.2015 ja siihen on vapaa pääsy.
Kuva: Charmaine Ajao