Kirja: Suomalaisen naisen afrikkalainen kasvutarina
The Jasmine Years. From My African Notebooks. Johanna Maula iUniverse Inc, USA 2012. ISBN: 978-1-4759-6008-2
Johanna Maulan The Jasmine Years kirja aloittaa vuoden 1969 Nigeriasta, jonne Maula muutti nuorena tyttönä perheensä mukana vain 8 vuoden ikäisenä. Kirja on muistelmateos, joka käsittelee Maulan eri elämänvaiheita, jotka jollain tavalla linkittyvät hänen elämäänsä ja työhönsä Afrikan mantereella. Kirja on täynnä mielenkiintoisia, aluksi nuoren tytön ja myöhemmin valtiotieteiden tohtoriksi kouluttautuneen naisen havaintoja. Ne avaavat oven lähimenneisyyden Afrikkaan eläväisellä tavalla.
Maula on asunut elämänsä aikana kymmenessä Euroopan ja Afrikan maassa ja hän on tehnyt mittavan uran kehityskysymysten parissa työskentelemällä esimerkiksi YK:n, Afrikan Kehityspankin, Kansainvälisen työjärjestön sekä Euroopan Komission palveluksessa. Tässä kirjassa hän kirjoittaa elämästään, matkoistaan ja työstään Nigerian ohella Tansaniassa, Beninissä, Etiopiassa ja Tunisiassa. Kirja on rajattu käsittelemään kirjailijan vaiherikkaan elämän Afrikan vuosia ja kirjassa hypätään Euroopassa vietettyjen vaiheiden yli. Rajaus on ymmärrettävä, mutta silti harmillinen, sillä lukijasta voi tuntua että iso osa kiinnostavista kokemuksista jätetään kertomatta.
Teoksen kappaleissa vuorottelevat Maulan omat henkilökohtaisen elämän ja työelämän havainnot ja kertomukset osioiden kanssa, jotka avaavat kunkin maan historiallista, poliittista, kulttuurista ja uskonnollista taustaa. Kaikki sisältö on kiinnostavaa, mutta siirtymät osien välillä voisivat olla luontevampia ja osa kirjasta on kirjoitettu päiväkirjamaiseen tyyliin. Teemallisesti hauskalukuisimpina pidin kohtia, jotka käsittelivät paikallista perhe- ja rakkauselämää, sillä niissä paljastuu lukijalle mielenkiintoisten kulttuuristen havaintojen ohella monia ihmisyydelle universaaleja asioita. Kirjassa kerrotaan myös vaikeista tilanteista ja karuista tapahtumista, mutta on hienoa, ettei kirjailija ole vaikeista kokemuksistaan huolimatta kyynistynyt.
Maulan tapa lähestyä asioita ja kirjoittaa on ehdottoman positiivinen. Positiivinen asenne ja elämänkatsomus tuovat kirjaan hyvän vireen. Tämä yhdistettynä monipuoliseen sisältöön tekee kirjasta hienon lukukokemuksen, vaikka kokonaisuus jääkin paikoin hajanaiseksi. Maulan tekstiä lukiessa tosin herää pieni epäily, että onko elämä todellisuudessa ollut paikoin niin ruusuista kuin hän kirjoittaa, mutta kenties aika on kullannut osan muistoista. Tästä ei kuitenkaan ole kirjailijaa syyttäminen.
Kirja on kaikessa moninaisuudessaan hyvä ja toimiva kokonaisuus ja tarjoaa jokaiselle afrikkalaisesta elämäntyylistä kiinnostuneelle jotain mielenkiintoista luettavaa ja opittavaa. Kirjailijan pitkä kokemus yhteiskuntatieteissä takaa, että analyysit paikallisesta elämästä eivät jää pinnalliselle tasolle ja että huomiot ovat lukemisen arvoisia. Kirjan mahdollinen lukijakunta on laaja, ja teokselle varmasti löytyy oma paikkansa jokaisen kehitysyhteistyöstä kiinnostuneen ja Afrikasta innostuneen lukijan kirjahyllystä.
Minna Mayer