Maailma somalialaisten nuorten silmin
Diasporan esimerkki houkuttelee nuoria vaaralliselle matkalle
Monet Somaliassa vaikuttavissa asemissa toimivat ihmiset ovat eläneet diasporassa. Heillä on ulkomainen koulutus, kielitaito ja passi, jotka tarjoavat vaikutusmahdollisuuksia, joustavuutta ja helpompia exit-strategioita. Menestyjien esimerkin houkuttelemina, ja toisaalta kotimaan näköalattomuuden työntäminä, monet nuoret lähtevät kotimaastaan hankkimaan menestyksen edellytyksiä muualta.
Hiljattain Lontoon yliopistossa, School of Oriental and African Studiesissa (SOAS) väitellyt Nimo-Ilhan Ali on tutkinut somalialaisten nuorten aikuisten elämää ja näköaloja Somaliassa. Muun muassa korkea työttömyys, korruptio ja nuorten perinteisesti vähäisempi arvostus kaventavat nuorten yhteiskunnallisia vaikutusmahdollisuuksia ja ajavat ahtaalle nuoret, jotka haluavat rakentaa itselleen kestävän tulevaisuuden.
Ali esitteli tutkimusaihettaan Helsingin yliopistolla marraskuussa järjestetyssä seminaarissa. Seminaarin järjestivät Helsingin yliopiston Sosiaalitieteiden laitos ja Suomen Somalia-verkosto.
Kuolema ei pelota
Tahriib viittaa somalialaisten nuorten keskuudessa esiintyvään maastamuuttoilmiöön, joka suuntautuu Eurooppaan ja johon liittyy vahvasti ajatus palaamisesta kotimaahan myöhemmin sen jälkeen, kun nuori on menestynyt elämässään. Matkan vaarallisuus ei ole uskonnollisessa yhteisössä kasvaneille nuorille merkittävä tekijä, koska uskoon liittyy ajatus ennalta määrätystä kuolinpäivästä, jota vaarallinen tahriib ei muuta.
Lähteminen on myös kasvaneen kysynnän takia tullut yhä helpommaksi, kun ihmissalakuljettajat tarjoavat mahdollisuutta lähteä ilmaiseksi ja jättää maksu myöhemmin maksettavaksi. Viime kädessä perhe joutuu vastuuseen siitä, että se saa kasaan vaadittavan summan tavalla tai toisella. Monet perheet ovatkin joutuneet myymään omaisuutensa ja tukeutumaan laajoihin perheverkostoihin pelastaakseen nuorensa salakuljettajien kynsistä.
On merkittävä saavutus, että tahriib-ilmiötä on näin laajasti kartoittanut tutkija, joka kulttuurisen taustansa ansiosta on päässyt perehtymään yhteisön sisäisiin asioihin.
Mutta mitä ilmiön hillitsemiseksi on tehtävissä? Ali ei tarjoa valmiita ratkaisuja. Yhtä asiaa hän kuitenkin painottaa: tähänkään ongelmaan ei ole olemassa nopeaa ratkaisua, vaan se vaatii sinnikästä työtä pitkällä aikavälillä Afrikan sarvessa asuvien nuorten tulevaisuuden näkymien parantamiseksi.
Sanna Olli
Kirjoittaja on Suomen Somalia -verkoston kansalaistoiminnan koordinaattori.
Kuvat: Elisa Vepsäläinen
Nimo Ali-Ilhanin väitöskirjatutkimukseen perustuva artikkeli ”Demand drivers for university education in Somaliland” on julkaistu Afrikan Sarven numerossa 1-2016
Raportti ”Going on Tahriib: The causes and consequences of Somali youth migration to Europe” ilmestyi Rift Valley Instituten julkaisemana 2016.